XINA – Informació útil

 

Documentació

 

 

Per al seu viatge a la Xina és necessari el passaport en vigor (amb una validesa mínima de 6 mesos) i visat turístic que ens encarregarem de tramitar nosaltres (necessitem fotocòpia del passaport si viatja en grup i l’original si viatja com a individual, en aquest cas es necessita una fotografia). Els menors de 18 anys, qualsevol que siga la seua edat (fins i tot bebés), han d’anar documentats amb el seu passaport. Si viatgen sols han de portar, a més, autorització.

NOTA IMPORTANT: A la Xina normalment no li demanaran el passaport pel carrer, per la qual cosa no és recomanable portar-lo sempre damunt. Amb la targeta de l’hotel serà suficient.

 

 

Clima

 

 

La gran extensió de la Xina fa que les variacions climàtiques siguen molt intenses. Al Nord del riu *Yangtse predomina el clima temperat amb hiverns molt freds -fins a -15 graus centígrads- i estius humits, curts i calorosos. En els estius s’acumulen el 80% de les precipitacions anuals de la zona Nord. En el comunicat més occidental del país, la província de Xinjiang i a Mongòlia interior, regions quasi desèrtiques, els estius són molt calorosos i secs i els hiverns molt freds.

En l’altiplà de Qinghai -Tibet-, a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar, els hiverns són molt llargs i s’aconsegueixen temperatures molt baixes, mentre que els estius són curts i càlids, sense arribar a ser calorosos. En aquesta zona les pluges són escasses i les diferències de temperatura entre el dia i la nit són molt elevades.

En algunes de les més conegudes ciutats com Pequín, Xi´an i Zhengzhuo es donen amb bastant freqüència tempestes d’arena a l’hivern i primavera -la pols és una constant en la capital-. En el centre del país, l’estiu és humit i augmenten les precipitacions al final del mateix. En les planícies que travessa el *Yangtse l’hivern és més suau cap a l’Oest, a la regió de Sichuan.

Les regions del Sud gaudeixen dels estius més llargs i humits (propis del clima tropical), i hiverns curts i frescos sense arribar a ser freds. Durant tota l’època estival les pluges són abundants; així, si viatgem a Xangai durant maig i juny ens trobarem amb bastants precipitacions torrencials i amb unes temperatures que descendeixen una mica.

A causa de la seua altura, i encara que està al Sud, l’altiplà de Yunnan i Guizhou gaudeix d’un clima bastant temperat.

 

Idioma

 

La majoria de la població xinesa –aproximadament un 90%- parla el que tradicionalment coneixem com a “xinés”, que és el putonghua, l’idioma originari de l’ètnia “han” i un dels cinc idiomes oficials de l’ONU. Però existeixen múltiples dialectes locals segons les ètnies i llocs. L’escriptura està basada en els conceptes, és a dir, a cada paraula correspon un signe; encara que existeixen més de 50.000, els més usats són prop de 4.000.

 

 

Religió

 

la Xina és un Estat multireligioso. Les nacionalitats hui, uigur, kazako, kirguiz, tàrtar, uzbek, tajik, dongxiang, salar, i bonan professen l’islamisme; la tibetana, mongola, dai i yugur el budisme i lamaísmo; la miao, yao, i yi el catolicisme o cristianisme; les oroqen, ewenki i daur el manchunismo. Els han creuen en el budisme, cristianisme, catolicisme i taoisme.

El país és aconfessional i els xinesos tenen llibertat de creences religioses. Els grups més nombrosos són els confucionistas i budistes, amb més de 200 milions i 150 milions respectivament.

 

 

Electricitat

 

 

El corrent altern és de 220 volts a 50 cicles. Als hotels més coneguts el tipus de clavilla és l’americà de dues entrades planes. Però hi ha molts llocs on funcionen amb diverses classes, per la qual cosa convé anar proveït d’adaptadors.

 

Qüestions Sanitàries i de Seguretat

 

la Xina en general és bastant segura, encara així últimament estan apareixent alguns casos de furt en mercats ambulants i llocs amb aglomeracions. Encara que també accepten divises fortes, és preferible pagar amb iuans en els mercaditos per a evitar problemes de confusió o canvi erroni que difícilment podria ser reclamat després.

 

Comunicacions

 

En general els telèfons mòbils de les companyies espanyoles funcionen a la Xina; és el sistema més pràctic per a trucades curtes per la rapidesa i comoditat i tampoc el seu preu és molt major que altres maneres de cridar. Hi ha línia directa amb Espanya i es pot cridar des de l’habitació marcant un número d’accés (ho trobaran en la pròpia habitació). Cal tindre en compte que una vegada senten 4 o

5 tons, encara que el telèfon no l’agafen a casa, hi ha també un càrrec. Poden cridar amb targeta telefònica que es venen en llocs del carrer i a vegades també als hotels. Assegure’s que és vàlida per a tota la Xina i no solament per a la ciutat on s’ha comprat. Les trucades amb targetes es fan des dels telèfons públics de l’hotel o des del carrer. Per a cridar a Espanya de forma directa cal marcar 00 + codi del país de destinació (34 és el d’Espanya) + codi de la localitat (ometent possibles zeros anteriors al número) + número desitjat.

 

 

Moneda

 

La moneda oficial xinesa és el Renminbi –“moneda del poble”-, la unitat bàsica del qual és el Iuan (conegut com “kuai”). Cada iuan es divideix en 10 jiaos (coneguts com “mao”). El jiao és igual a 10 fen. Existeixen bitllets de 1, 2, 5, 10, 20, 50 i100 iuans i de 1, 2 i 5 jiaos, així com monedes d’1 iuan, 50 cèntims (o 5 jiaos) i 10 cèntims (1 jiao). També algunes monedes fins i tot més xicotetes però difícils de veure ja hui dia

amb valor inferior a 1 jiao. Atenció per a no confondre els 2 iuans amb els 20 cèntims, (2 jiao) tots dos són verds, ni els de 5 iuans amb 50 cèntims. Els bitllets de iuans són de major grandària que els de jiaos. L’exportació i importació d’aquesta moneda es permet, sempre que la quantitat no supere els 6.000 iuans. Els canvis es poden realitzar, al tipus oficial, en aeroports, el Banc de la Xina i als hotels.

 

 

Targetes de crèdit

 

Les targetes de crèdit (Visa, American Express, Diners, etc.) són acceptades en general en grans magatzems, hotels i botigues estatals i privades de cert nivell. Amb elles es pot traure diners en efectiu en les sucursals del Banc de la Xina (Bank of la Xina).