El que necessites saber de Polònia

 

Documentació

 

Els viatgers de nacionalitat espanyola solament necessiten el passaport en vigor, amb una validesa d’almenys 6 mesos posteriors a la data del viatge. No es requereix visat, ni tampoc bovines. Altres nacionalitats diferents de l’espanyola, informar-se degudament en els Consolats de Polònia.

 

NOTA IMPORTANT: Els menors de 18 anys, qualsevol que siga la seua edat (fins i tot bebés), han d’anar documentats, bé amb D.N.I. o passaport propis. Si viatgen sols han de portar, a més, autorització.

 

 

Clima

 

Les temperatures a Polònia són bastant similars a les que tenim a Espanya a les regions de l’interior, és a dir, hiverns freds (més freds que a Espanya) i estius no tan calorosos, però amb un alt grau d’humitat que fa que 25 graus centígrads se senten com 35 graus a les nostres ciutats. A l’hivern les nevades són bastant freqüents.

 

La roba a portar depén per tant de l’època del viatge. En qualsevol cas, a l’estiu corprens d’estiu, i d’hivern en aqueixa estació, inclusivament en aquesta època freda algun capell de pell amb orelleres (pot adquirir-se a Polònia) i guants. També a l’estiu és aconsellable alguna peça per al cap (barret, gorra, un mocador per a senyores), i en tot temps portes mala sort de sol (en dies assolellats d’hivern, si hi ha neu, el reflex sobre ella del sol pot ser molest per a la vista si no es protegeix amb ulleres fosques).

 

Alguna jaqueta lleugera i suèter per a les nits d’estiu i una gavardina lleugera o impermeable, i un paraigua plegable, en tot temps. Sempre peces còmodes i àmplies i de colors clars a l’estiu, i si és possible de fibres naturals (llana, cotó, seda o lli).

 

El calçat ha de ser còmode, lleuger i transpirable. Lògicament a l’hivern haurà de ser impermeable, gruix i tancat, adaptat al clima i a les freqüents nevades. Per a aquesta època són aconsellables unes botes de les trucades “apre-*ski”, de material sintètic i folrades, còmodes i calents i que pugen fins a mitja cama, i que per la seua lleugeresa i poc pes es poden portar en una bossa i canviar-les en qualsevol moment per calçat normal. A les nits, en tot temps, algun parell de sabates de vestir.

 

Idioma

L’idioma oficial és el polonés.

 

 

Religió

Un 95% dels polonesos practiquen la religió catòlica

 

 

Electricitat

El corrent elèctric és alterna, 220 volts. Els endolls són de tipus europeu.

 

 

Qüestions Sanitàries i de Seguretat

 

No es precisa cap vacuna per a entrar a Polònia. En cas de malaltia es pot acudir a hospitals i dispensaris tant públics com privats. Els millors hotels posseeixen un servei mèdic propi.

Els medicaments es poden adquirir en les farmàcies on hi ha fàrmacs nacionals i estrangers.

Emergència: 999.

Emergències Policia: 997.

Ajuda en Carreteres: 981.

Radio-taxi: 919.

 

Comunicacions

Les oficines de correus poloneses romanen obertes en la seua majoria de 8.00 h. a 20.00 h. ininterrompudament. En les grans ciutats sol existir una oficina de guàrdia que té servei les 24 hores. A més de servei de correus, compten amb servei de tèlex, fax i missatgeria.

Les principals ciutats i punts turístics compten amb línies telefòniques automàtiques. Les trucades es poden fer en les cabines telefòniques, amb targetes o amb els anomenats “zeton”, monedes de telèfons A, B o C.

Per a cridar des de Polònia a Espanya cal marcar 0, esperar to, seguit del 034 més prefix provincial i el número d’abonat. Si es desitja cridar a través d’operadora a un número internacional cal telefonar al 901. El prefix de Varsòvia és el 22.

Per a cridar a Polònia des d’Espanya és necessari marcar el 00-48 i el número al qual es desitja cridar.

 

 

Moneda

La moneda oficial és el “Zloty”, dividit en 100 “groszy”. Existeixen bitllets de 10, 20, 50, 100 i 200, zlotys. Monedes de 1, 2, 5, 10, 20, 50 i un groszy. Es pot canviar diners en les oficines de canvi dels llocs fronterers, en els *ferries, aeroports, estacions de ferrocarril, bancs, agències de viatges, hotels i en les oficines de canvi privades denominades “kantor”.

Les targetes de crèdit d’ús més comú (Diner’s, Visa, American Express, etc.) són plenament acceptades. Tinga en compte que les companyies de lloguer de cotxes i la majoria d’hotels, li sol·licitaran com a garantia una targeta de crèdit.

 

Assegure’s que una vegada efectuada la liquidació de serveis consumits (combustible, trucades telefòniques, extres, etc.), l’imprés activat amb la targeta de crèdit és destruït.